30. června 2014

Aqua-fotoreport - záznam 3

Zdravím, tak dnes v obrazovém duchu :)

Na začátek jen zmíním, že jsem dnes byla na dalším výletě - v akváriu a na čemsi s názvem "Neznámá Kréta", což zahrnovalo ochutnávku vín, oliv (a všeho z nich), zajížďku k místnímu hrnčíři a klášteru - všechno ve středu Kréty, mimo turistická letoviska.

A zítra mě čeká Heraklion a Knóssos, takže na to jsem opravdu zvědavá. A nebojte se, pracovat začnu ještě letos :D (pozítří)

A teď už pár fotek:
Pláž na severním pobřeží ostrova Chrissi - ráj na Zemi :)

Spolu s Janičkou - delegátkou Čedoku


Leháro pod jalovcem

Cretaquarium

Jsem "umělec" :D Expozice Cretaquaria




Všude jsou toulavé číči nebo psi. Nejsou ale stavbou typicky jako u nás - všichni tady mají delší zadní nohy a to jje dělá strašně vysokými, ale za to i hubenými. (přitom hlady tady prý zrovna dvakrát neumírají)

Všechno ruční výroba. Všimněte si, na čem stojí-nestojí hned amfory v popředí :)

Objevili jsme nad naším apartmánem otevřený vstup na střechu - ideální způsob, jak utéct a vypnout :) (a spálit se jak prasátko, v případě mých polských spolubydlících :D)

Ještě na konec pár takových těch zajímavějších poznámek, které jsem si přinesla z dnešního výletu od pana průvodce:

Romové (nebo cikáni, jak chcete..) v Řecku: Problémy tu s nimi absolutně nemají, jsou dokonce pracovití. A všichni (včetně Řeků jako takových) dostávají sociální dávky jen na max. dvě děti, a to do pěti let. Pokud chtějí víc dětí, musí se starat.

V ČR jíme hlavně zelené olivy. Věděli jste, že jsou to nezralé olivy? Řekové je vůbec nejí, správně zralé jsou pouze ty černé. Takže to nejsou dva rozdílné druhy :)

Mýt o přepalování olivového oleje při pečení a smažení vyvrácen - člověk se musí dívat na kyselost extra panenského oleje. Kyselost 0,2-0,4 se hodí pro sladké pečení nebo do salátů. 0,5 je univerzal. 0,6-0,8 (max. hranice extra panenského oleje, pak už je to olej z druhého lisu) se pak hodí právě pro pečení a smažení. :)

Pravý řecký salát v sobě má šíleně moc oleje - jedna lahvička pro rodinu k večeři většinou nestačí. Olej se pak vymazává z nádoby chlebem jako třešnička na dortu.

Řekové se nemažou žádným ochranným faktorem a přesto se jejich kůže nepálí. Myjí se zásadně mýdlem z oliv, který jim udělá na kůži nepropustnou vrstvu.

Malá svatba v Řecku čítá 500 lidí. Střední kolem 1000, velká kolem 2000.

Tak to pár zajímavostí ke konci, mějte se!

Nina

Žádné komentáře:

Okomentovat