24. února 2014

Cvičitel aerobiku II. a III. třídy ACI

Pokud jste zavítali na tuto záložku, předpokládám, že jste již zkušení v oblasti aerobiku nebo máte alespoň velký vztah ke sportu či tanci a chcete si rozšířit své pole působnosti.

Řeč bude o kurzech cvičitele aerobiku II. a III. třídy společnosti ACI - Akademie cvičitelů a instruktorů v Praze. (www.acipraha.cz)

Něco málo o ACI

Akademie cvičitelů a instruktorů je pod záštitou ČASPV - České asociace sport pro všechny. Je akreditovaným školicím střediskem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a členem České komory fitness. Vydává Osvědčení o odborné způsobilosti především pro cvičitele aerobiku, instruktory fitcenter a indoor cyclingu, dále pak pro instruktory snowboardingu, inline bruslední apod. Výuka probíhá pod taktovkou profesionálních lektorů (např. Mistrem ČR v aerobikové Individual Trophy profesionálů Tomášem Dědičem), výuka probíhá v teoretické i praktické části.

(zdroj: www.acipraha.cz)

Jak kurzy probíhají?

Zpočátku je třeba zmínit, že musíte splnit věkový limit 17 let. Kurzy stojí pro rok 2014 4.200,-Kč, popř. 4000,-Kč při platbě max. měsíc předem.

Kurzy probíhají v ZŠ Hostýnská nedaleko zastávky "Hostýnská", ve třech dvoudenních víkendových školeních, přičemž třetí víkend v neděli skládáte závěrečnou zkoušku. Jak jsem již zmínila, jedná se o teoretické o praktické procvičování s profesionály, kteří vám vysvětlí fyziologii těla, nebezpečné cviky, základní zásady lektorování, ukáží vám, jak koncipovat hodinu, co dělat/nedělat.

Závěrečná zkouška pak probíhá formou písemného testu z teorie, na který máte, myslím že 60 minut. Druhá část je pak praktická - předcvičování před odbornou porotou a zároveň i před ostatními účastníky kurzu. Ohodnoceni budete známkou.

Pokud uspějete, obdržíte certifikát a kartičku ACI, kterou nesmíte ztratit - je totiž nutné si kvalifikaci doplňovat a postupně nasbírat body na různých dalších jednodenních seminářích, které se specializují na určitý druh cvičení a jsou také podstatně levnější (např. dance aerobic, body form, dětský aerobic/650,- Kč za seminář pro rok 2014).

Mé vlastní zkušenosti a poznatky

V první řadě lidi - jsou opravdu milí a vstřícní, snaží se vám pomoci. Samozřejmě ne tak, že s vámi budou jednat jako v bavlnce, ale v rámci možností je to vše v pořádku. Ujistěte se, že s sebou budete mít dost tekutin nebo alespoň láhev na vodu. To samé s jídlem - lehčí svačinky s sebou, popř. je možné si na místě koupit kaiserky se sýrem a salátem, müsli tyčky, jablka,čaj, kávu, balenou vodu apod. - nic velkého, ale stejně na nic víc čas mít moc nebudete. Možná vám dovolí jíst při teorii, ale to je většinou takové.. "blbé".. a jinak pauzy i při praktické části třeba 15 minut. Den tam ale strašně rychle uteče. Možná budete dost unavení, ale za to osvědčení to stojí.

Nejste-li z Prahy a nemáte tam kde přespat, využijte možnosti spaní v nedaleké ubytovně na střední průmyslové škole. Cena za jednu noc je 250-300 korun,  v závislosti na tom, jestli budete na pokoji spát sami nebo např. s kamarádkou. Recepční jsou tam vždycky strašně moc v pohodě. Navedou vás, kam máte jít, dají vám klíčky a řeknou, že kdyby cokoliv, máte se na ně obrátit. Pokoje jsou takové standardní - postel s lůžkovinami (v případě jednolůžkového pokoje je postelí rozkládací gauč, je ale poměrně pohodlný), lampička, televize + set top box, sprcha, wc, umyvadlo, věšáky a překvapila mne i varná konvice, skleničky a hrníčky a v případě jednolůžkového pokoje také lednička - boží pro uchování jídla na další den.

Na půli cesty mezi průmyslovkou a centrem Hostýnská je večerka Žabka, takže jídlo k večeři či snídani máte na dosah ruky. Pražské ceny. Jen pozor na individua, která tam občas zavítají večer, tedy pokud se tam v pozdějších večerních hodinách vydáte.

Jinak z celého kurzu mám dobrý pocit - naše "grupa" byla moc fajn, s některými jsem stále v kontaktu. S Tomášem Dědičem se teď zdravíme na aerobic master classech :D A díky tomuto osvědčení jsem poměrně brzy našla také práci ve fitness centru jako lektorka aerobiku. Rozhodně se tedy absolvování tohoto kurzu vyplatí a já ho vřele doporučuji dalším zájemcům :)

Žádné komentáře:

Okomentovat