19. února 2014

Jazykové kurzy v zahraničí

Chceš si zlepšit angličtinu v jejím přirozeném prostředí? Nebojíš se vycestovat bez rodičů do zahraničí? Chceš zažít něco nevídaného? Seznámit se s novou kulturou? Pak je to jasné - vyjeď na jazykový kurz do zahraničí!

Chci jet na jazykový kurz do zahraničí - kde a kdy hledat?
Hledat můžeš nejlépe na internetu - v České republice máme poměrně dobré zázemí pro agentury zajišťující zahraniční pobyty. Všem je jistě známé Student Agency, jsou zde ale i jiné možnost - například study.cz, Intact, ESL či EF. Projdi si jednotlivé agentury zvlášť a zjisti si podmínky a ceny pobytu. Napiš si pak jednotlivá kritéria své vysněné destinace na papír a odškrtávej si u každé společnosti, zda tvé požadavky splňuje.

Ideální je hledat půl roku předem - je možné, že dostaneš slevu za včasnou rezervaci. A letenky jsou také levnější. Další možnost, jak si slevnit pobyt, je jet s kamarádem/kamarádkou. Mohou vám dát menší množstevní slevu (v mém případě u study.cz nám strhli tisícikorunu, ale ta se taky hodí :))

Na co se připravit při přihlášení?

V prvním případě na cenu - jazykové pobyty totiž rozhodně nejsou z hlediska člověka s průměrným příjmem levnou záležitostí - ať už si to platíš sám nebo rodiče. Očekávej cenu startující na 15 000 korunách za dvoutýdenní pobyt, průměrně se to však pohybuje okolo 23 000,-. Toto jsou však ceny pouze za stravování, ubytování, výuku a obdržené materiály. Pojištění a letenka ve většině případů padá na tvá bedra, popř. po domluvě s agenturou ti to mohou zařídit. Nejde však stanovit pevnou cenu - záleží na tom, kam letíš. V rámci zemí EU je to většinou podobné - letenka se pohybuje od 3 do 6 tisíc korun. Pojištění je pak otázkou stokorun. 

Při přihlášení pak pravdivě vyplň všechny osobní údaje, které po tobě budou požadovat. Je také možné, že už dostaneš internetový rozřazovací test, který se odešle přímo na zahraniční školu a z výsledku se pak bude odvíjet skupina, do které budeš zařazen dle pokročilosti. Na vyplňování testu běž na počítač s co nejlepším internetovým připojením, které máš k dispozici - pokud ti totiž internet "vypadne" při odesílání testu, odešle se test s 0%, i když ve skutečnosti máš třeba 80%. (Z vlastní zkušenosti...) Připrav se na to, že test bude těžký - je nastavený pro vysoce pokročilé. 

Další velká otázka je: Ubytování u rodiny nebo v rezidenci? Osobně doporučuji rodinu. Je to opravdu velká zkušenost a i když náhodou schytáš špatnou rodinu, alespoň budeš mít o zkušenost navíc. Plus v rodině můžeš poznat přímo zvyky místních obyvatel a budeš pořád mluvit jazykem, kvůli kterému jsi přijel - tím budeš pořád zlepšovat své dovednosti. Samozřejmě s žitím v rodině přibývá zodpovědnost - musíš se chovat slušně a nic tam nezničit. Od rodiny dostaneš i klíče od bytu - budeš tedy moci přicházet a odcházet, jak je ti libo, a to dokonce i v noci, pokud to rodině předem oznámíš a budeš potichu. (samozřejmě cesty v noci jsou s ohledem na věk)

Po přihlášení a zaplacení si také nezapomeň uschovat doklad o zaplacení pobytu - budou ho po tobě požadovat.

Neboj se, že by byl problém s alergiemi, fóbiemi či zdravotním omezením - přijde ti totiž dotazník, podle kterého se pak bude tvá rodina řídit a bude se snažit zajistit si všechna tvá přání.

Pobyt se blíží. Co s sebou, co ještě zajistit? 

Stejně jako u vycestování za prací je důležitý cestovní doklad - cestovní pas či občanský průkaz (v případě zemí Schengenu). Dále kartička pojištěnce, kartička cestovního pojištění, popř. pokud obdržíš, tak průvodce studijním životem v destinaci. Raději si přibal ještě vytisknuté potvrzení o objednání a zaplacení pobytu. Opět - všechny důležité dokumenty si okopíruj, kopie uschovej do kufru a originály měj u sebe. Jistota je jistota. 

Očekávej, že určitě dostaneš nějaké informace o své rodině - kde bydlí, kolik je členů, kdo co má rád. Z toho si budeš moci vyvodit, co pro koho koupit. Dárky jsou opravdu důležité, upevní to mezi vámi vztahy. Přeci jen, ta rodina vás bude živit a starat se o vás, i když za to něco dostane zaplaceno. Za sebe mohu doporučit nějaké typické české výrobky jako dárky, popř. výrobky kraje, okresu, či města, odkud pocházíš. (např. mé dárky - péče o tělo Dermacol, karlovarské lázeňské oplatky, kniha v češtině i angličtině o ústeckém kraji s mnoha obrázky a zajímavostmi, pro děti pak musíte něco typicky dětského - pro holčičku hrníček s Hello Kitty, pro kluka 3D fotbalové samolepky na zeď. K dárkům pro děti musím poznamenat, že to, že tam vůbec budou, jsem se dozvěděla až na místě, takže jsme musely s kamarádkou improvizovat.) 

Oblečení snad nemusím ani vypisovat - opět záleží na tom, kam jedeš. Ale znovu jako u pracovních pobytů - nezapomeň si party oblečení :) (s ohledem na věk samozřejmě)

Kapesné - kolik? Nevím, jak moc utrácíš, ale nezapomeň na nějakou železnou rezervu. Pokud pojedeš s kreditní kartou, tak není problém, nicméně je lepší mít u sebe i nějakou hotovost. Já v době svého pobytu účet založený neměla, takže mi rodiče ušetřili a dali s sebou 500 Euro na dva týdny. Pro mě je to poměrně hodně, 100 Eur jsem přivezla zpátky. Docela dost jsem ale (musela) utratit ve Vídni na letišti za jídlo a pití, 7 hodin jsme totiž s kamarádkou čekaly na přestup...A víte určitě, jak je to na letištích "levné". Také musím počítat i to, že jsme si zaplatily 35 Euro za party na lodi, což také nebyl zrovna nutný výdaj, ale skákání v noci do hluboké mořské vody u malého ostrůvku za to stálo :) 

Průběh pobytu

Co poradit k průběhu - snad jen slušné vychování, soustavně se uč, snaž se být aktivní, udělej si procházku po okolí, abys věděl, co kde je, seznam se s někým novým a užívej si to, co to půjde. Upozorňuji, že pokud budeš mít dobrou rodinu a najdeš si dobré přátele, dojde při příjezdu i na slzičky a do týdne tvůj počet přátel na facebooku docela vzroste. 

Po příjezdu je fajn poslat zpětnou vazbu jak agentuře, tak rodině.

Přeji mnoho krásných zážitků a v případě jakýchkoliv dotazů mne kontaktuj zde v komentářích nebo na e-mailu Ninule01@gmail.com :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat